Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy, Diyarbakırlı olup İlimiz dışında ikamet eden iş dünyasının önde gelen isimleriyle yemekte buluştu.
Etkinliğe Vali Aksoy’un yanı sıra LİMAK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Ekinciler İnşaat adına aynı zamanda Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Yasin Kadri Ekinci, Altındağ İnşaat adına Selahattin Altındağ, Life Group Yönetim Kurulu Başkanı Erdem İpekçi, Akçadağ İnşaat adına Alaattin Akçadağ, Kayaoğlu İnşaat adına Cemal Yazıcı, Mercan İnşaat adına Baki Mercan, Yıldızlar Grup adına Edip Eren, Mimar-Piramit Yapı adına Hacı İhsan Aydın, KLV İnşaat adına Mehmet Kılavuz, Ceylan İnşaat adına Şeyhmus Ceylan, Saydam Ambalaj Yönetim Kurulu Başkanı Kadri Soydamal, Berussa Otel adına Remzi Çelik, RDS&REFORM İnşaat adına Nedim Özbek, Yiğit Grup adına Önder Yiğit, Sinanlı Yapı adına Reşit Sinanlı, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu ve DOGÜNSİFED Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu katıldı.
Programda bir açış konuşması yapan Vali Aksoy şunları söyledi: “Diyarbakır’ın yetiştirdiği ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde ticari faaliyette bulunan ve bugünkü davetimizi kabul ederek buraya gelen saygıdeğer iş adamlarımız, değerli basın mensupları, değerli katılımcılar; 33 ayrı medeniyete ev sahipliği yapmış, farklı kültür ve inança sahip insanların bir arada, huzur içerisinde yaşadığı kadim şehir, Diyarbakır.
Diyarbakır’ımızın, bulunduğu konumu daha iyi bir noktaya taşımak ve ekonomik anlamda ticari faaliyetlerin daha da gelişmesi bakımından, birçok kurum ve kuruluşumuz ile birlikte yürüttüğümüz önemli çalışmalar var
Diyarbakır’ımızın tarihsel süreç içerisinde birçok medeniyete ev sahipliğinin yanında, bugün itibariyle de baktığımızda 1 milyon 673 bin nüfusuyla Türkiye’nin 12. büyük şehri. Böylesi önemli bir potansiyele sahip Diyarbakır’ımızın, bulunduğu konumu daha iyi bir noktaya taşımak ve ekonomik anlamda ticari faaliyetlerin daha da gelişmesi bakımından, birçok kurum ve kuruluşumuz ile birlikte yürüttüğümüz önemli çalışmalar var. Genel anlamda bazı bilgileri, Diyarbakır’a çok sık gelmeyen hemşerilerimiz varsa onlarla paylaşmak istiyorum. Diyarbakır'ın 1041 mahallesi var, bir kısmı önceden köydü, bildiğiniz üzere büyükşehir statüsüne geçtikten sonra hepsi mahalle statüsüne kavuştu. 17 ilçemiz var. Diyarbakır oldukça genç bir nüfusa sahip, genel olarak baktığımızda Türkiye’nin ortanca yaşı 31,4 iken, Diyarbakır’ın ortanca yaşı 22,8. Hemen hemen Türkiye’nin ortalamasından 10 yaş genç bir nüfusa sahip Diyarbakır. Böylesine önemli bir genç nüfusu barındıran Diyarbakır'da yaklaşık olarak 480.000 civarında Milli Eğitime bağlı kurumlarda okuyan öğrencimiz var. Diyarbakır’ın önemli bir değeri de hepinizin yakından bildiği gibi Dicle Üniversitemiz. Bugün itibariyle 33 bin 600 civarında öğrenciye sahip. 14 fakültesi ve 16 meslek yüksekokulu bulunuyor.
Diyarbakır’ımızın bir farklı potansiyeli de tarım sektörü. Tarım sektörüne baktığımızda arazinin %45’i tarım arazisi. Bu %45’lik tarım arazisinde de Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzün yürütmekte olduğu önemli sulama projeleri var. Başta Silvan Barajı olmak üzere Diyarbakır genelinde yürütülmekte olan önemli baraj ve sulama çalışmaları var. Bunlar da tamamlandığında önümüzdeki dönemde, Diyarbakır’daki tarımsal üretimin miktar olarak artışı ve ürün yelpazesindeki çeşitliliği de görmüş olacağız.
Silvan Barajı tamamiyle bittiğinde 300 bin kişiye ek istihdam yaratacak bir proje. Toplam proje bedeli 6,5 milyarlık bir proje ve projede büyük bir hızla Diyarbakır da yürütülüyor.
Diyarbakır’daki çalışmalarda hep birlikte istişare yapıp, Diyarbakır’a neler yapabiliriz, bugün burada birlikte değerlendireceğiz
Değerli konuklar.
2-5 Kasım tarihleri arasında Diyarbakır'da bir sempozyum gerçekleştirdik; Diyarbakır Sempozyumu. Diyarbakır ile ilgili çalışması olan, fikri olan, Diyarbakır ile ilgili söz söylemek istiyorum diyen herkesi biz bu sempozyuma davet ettik. 300’e yakın araştırmacı, akademisyen bu sempozyumumuza gelerek bildiri sundu. Şimdi bu bildirileri biz kitap haline getirip, herkesin istifade edebileceği kaynak bir eser haline getireceğiz. Sempozyumumuzu yaparken bir çalışma da ortaya koyduk. Dedik ki, Diyarbakırlı olup, dışarıda olan değerlerimizi de bu Sempozyumumuza davet edelim ve bir Diyarbakır buluşması sağlayalım. Sanatçılarımızı, iş adamlarımızı, akademisyenlerimizi, ulaşabildiklerimizi, davet etmeye gayret ettik. Programı müsait olan mazereti olmayan katılabilecek durumda olan hemşerilerimizle de sempozyum süresince beraber olduk. Oradan hareket ile iş adamlarımızın bir kısmına ulaşamamıştık, bir kısmı mazeretleri nedeniyle gelememiş olması nedeniyle, iş adamlarımıza münhasır olmak üzere yeni bir “Diyarbakır Buluşması” yapalım dedik. Bugün sizleri davet ederek, bu buluşmayı Diyarbakır’da gerçekleştirdik. Mazereti olup gelemeyen çok sayıda iş adamamız var, onların da katılma arzusu olduğu halde katılamadıklarını belirttikleri için teşekkür ediyorum, özellikle sizlere gününüzü Diyarbakır’a ayırdığınız için teşekkür ediyorum. Mutlaka birçok yapacağınız iş ve çalışma olmasına rağmen Diyarbakır’a geldiniz. Diyarbakır’daki çalışmalarda hep birlikte istişare yapıp, Diyarbakır’a neler yapabilirizi, bugün burada birlikte değerlendireceğiz.
Bilindiği üzere bölge, önceki dönemde de 6. bölge teşvik kapsamında yer alan bir konumdaydı. Özellikle 6. Bölge teşviklerinin Diyarbakır ilini de kapsayan illerde önemli katkıları vardı. Ancak son dönemde Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım Bey’in 4 Eylül 2016 tarihinde ilk olarak Diyarbakır da açıkladığı, Doğu ve Güneydoğu Yatırım destek paketi ile birlikte bölgeye yeni teşvikler gelmeye başladı.
Cazibe Merkezleri Programları adı altında gerçekleşen bu çalışmada içeriği dolduruldu. Birçok alanda bölgeye yatırım yapmak isteyenlere yeni katkılar, teşvikler verilmeye başlandı. İşini, fabrikasını buraya taşıyanlara yine bu kapsamda birçok teşvikler verilmeye başlandı.
Diyarbakır bölgenin en önemli şehirlerinden birisi ve önemli şehrin özelliklerine göre de ekonomik anlamda da bölgeye önderlik yapabilecek bir konumu var. Özellikle yatırımcılarımıza, yatırım yapabilecekleri alanlar üretmek üzere Valilik olarak, odalarımızla, kamu kurum ve kurumuşlarımızla, yerel yönetimlerimiz ile birlikte bir arayış içerisinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum.
Mevcut organize sanayi bölgemizin 2000 dönüm daha genişletilmesi ile ilgili çalışmaları belirli bir aşamaya kadar getirdik. Emek-yoğun bir sektör olan ve Diyarbakır’daki işsizlik sorununa çözüm üreteceğini değerlendirdiğimiz Tekstil Organize Sanayi Bölgesinin kuruluşunu tamamladık. Şu anda parselasyonları yapılıyor. Alt yapısının 2017 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca ihalesi yapılacak bir konuma geldiğini de sizlerle paylaşmak istiyorum. Yine Diyarbakır’a bir organize sanayi bölgesi yetmez, daha fazla organize sanayi bölgelerine ihtiyaç vardır diye yola çıktık ve Urfa yolu üzerinde yaklaşık olarak 3000 dönümlük bir alanın yeni bir organize sanayi bölgesi kurulması ile ilgili çalışmalarımızı da belirli bir aşamaya kadar getirdik.
Diyarbakır sadece il merkezinden ibaret değil. Ergani, Bismil, Silvan gibi önemli ve büyük ilçeleri var. Buralarda da organize sanayi bölgeleri oluşturabilme adına yeni ön çalışmalarımızı başlattık. Arazi araştırması içerisinde bu faaliyetlerimize devam ediyoruz.
Diyarbakır, üç önemli ulaştırma aksına da sahip bir kent. Karayolları standartları iyi, demiryolu bağlantısı var ve hepinizin bildiği gibi yeni havalimanı terminal binamızda da 5 milyon yolcu kapasiteli 6 körüklü, uluslararası standartlı bir terminal binasına kavuştuk. Hava, kara ve demiryolu bağlantımızın en üst seviyede olabileceği bir konumdayız. Diyarbakır’ın ticaretteki hareketliliğini ekonomik girdi sağlama anlamında katkı sağlaması bakımından bir lojistik köy yapma düşüncemiz var. Bununla ilgili çalışmaları belirli bir aşamaya getirdik. Diyarbakır’a da bir lojistik köy yapma ve Diyarbakır’ın ticari hareketliliğini daha iyi bir konuma taşıma anlamında gayretlerimiz olacak. Özellikle ihracatta ve imalat sektöründeki ham madde girişinde kullanılmak üzere ithalat malzemelerinin geliş ve gidişinde bu lojistik köyün önemli bir katkısı olacağını değerlendiriyorum. Artık uluslararası alanda rekabet edebilmek için lojistik maliyetlerin düşmesi gerekiyor. Lojistik köyler bu anlamda lojistik maliyetlerin düşmesi bakımından önemli katkı sağlayacak organizasyonlar olarak karşımızda duruyor. Önümüzdeki süreçte Diyarbakır’a bir lojistik köy kazandırma adına da böylesine önemli bir çalışmayı da gerçekleştirmeyi hedeflediğimizi de sizlerle paylaşmak istiyorum.
Cazibe merkezleri programı açıklandıktan sonra kalkınma ajansımıza çok sayıda 'Ben yatırım yapmak istiyorum, hangi alanlarda ne tür yatırım yapabilirim' soruları soruldu ve yatırım düşüncesi olanların da başvurusu oldu. 400’e yakın işadamımızın Diyarbakır’ın içinden ve dışından Diyarbakır’a yatırım yapma ile ilgili ön çalışmalarının ve başvurularının olduğunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Özellikle cazibe merkezleri programı kapsamı içerisinde başvuruların son tarihi 27 Şubat, bugün 22 Şubattayız. 27 Şubat’a kadar düşüncesi olan, fikri olan iş adamlarımızın bu müracaatlarını Kalkınma Ajansımıza ve Kalkınma Bankasına sunmasını bekliyoruz. Kalkınma Bankasınca bu yatırım projeleri incelenecek ve bölge için yatırıma değer görülenler bu kapsamda yararlandırılacak. Bölgenin gelişmesi ve yatırımların burada gerçekleşmesi adına önemli bir çalışmayı gerçekleştirmiş olacağız.
Diyarbakır’ın daha iyi bir noktaya gelmesi ve buradaki ekonomik hareketliliğin arzu edilen boyuta taşınması bakımından da özellikle bütün iş adamlarımızı, sadece Diyarbakırlı kökenlileri değil, herkesi Diyarbakır'da yatırım yapmaya davet ediyoruz
Benim özellikle Diyarbakır kökenli, dışarıda iş yapan iş adamlarımızdan beklentim ve talebim, imkânı olan iş adamlarımız varsa, onların da Diyarbakır’daki bu yatırımlara öncülük etmesidir. Bu anlamda sizlere ve sizler aracılığıyla bugün burada olamayan çeşitli mazeretleri nedeniyle gelemeyen çok değerli iş adamlarımız var, onlara da bu çağrımızı yapmak istiyorum. Diyarbakır’ın daha iyi bir noktaya gelmesi ve buradaki ekonomik hareketliliğin arzu edilen boyuta taşınması bakımından da özellikle bütün iş adamlarımızı, sadece Diyarbakırlı kökenlileri değil, herkesi Diyarbakır'da yatırım yapmaya davet ediyoruz. Bizler Valilik olarak, yerel dinamikler olarak, odalarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ile birlikte hepsine yardımcı olmak bizim görev ve sorumluluğumuz. Bu sözü de buradan tekrar belirtmek istiyorum. Ben bu anlamda bugün işlerini, güçlerini bırakarak, Diyarbakır’a bu programımıza gelen bütün saygıdeğer iş adamlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu toplantımızın Diyarbakır’daki yatırımların farklı bir noktaya taşınmasına katkı sunmasını diliyorum. Hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum”
Vali Aksoy’un konuşmasının ardından Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı konulu sunumunu gerçekleştirdi. Sunumun ardından Diyarbakır Buluşması’na katılan işadamlarının soruları cevaplandı. Toplu fotoğraf çekilmesiyle buradaki program sona erdi.