• e-Devlet
  • İçişleri Bakanlığı
  • Diğer Valilikler

Valilikler

T.C. DİYARBAKIR VALİLİĞİ
T.C. DİYARBAKIR VALİLİĞİ
T.C. DİYARBAKIR VALİLİĞİ
  • VALİLİK
    Yöneticilerimiz Valilik Birimleri Tarihçe İl Protokol Listesi Kurumsal Kimlik
  • DİYARBAKIR
  • İLÇELERİMİZ
  • HİZMETLERİMİZ
    Hizmet Birimleri Kolluk Gözetim Komisyonu Kamu Hizmet Standartları Yatırımlar
  • GÜNDEM
    Haberler Validen Haberler Video Galeri Foto Galeri Duyurular İhale İlanları Vali Yard. Görev Dağılımı Vali Yardımcıları Nöbet Çizelgesi İmza Yetki Yönergesi Genelgeler Etik Komisyonu Ara Buluculuk Komisyonu
  • İLETİŞİM
°C
30
Ocak2023
Parçalı Bulutlu
23
°C
5 Günlük Hava Tahmini
temizle
  • VALİLİK
    • Yöneticilerimiz
      • Vali Ali İhsan Su
      • Vali Yardımcıları
        • Abdullah Çiftçi
        • Selim Çomaklı
        • Zerrin Çay Beşikci
        • Murat Yıldız
        • Ömer Coşkun
      • Kaymakamlar
        • İsmail Pendik
        • Enver Hakan Zengince
        • Vahit Yılmaz
        • Muhammed Fatih Günlü
        • Tuncay Kaldırım
        • Kadir Yurdagül
        • Ahmet Karaaslan
        • İdris Arslan
        • Abdullah Yüksel
        • Salih Sak
        • Arif Karaman
        • Abdulkadir Umut Kasman
        • Mustafa Gözlet
        • Muhammed Evlice
        • Hasan UĞUZ
        • Asım Solak
        • Murat Beşikci
    • Valilik Birimleri
      • İl Yazı İşleri Müdürlüğü
      • İl İdare Kurulu Müdürlüğü
      • İdare ve Denetim Müdürlüğü
      • İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
      • Özel Kalem Müdürlüğü
      • Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü
      • Açık Kapı Şube Müdürlüğü
      • İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü
      • İdari Hizmetler Şube Müdürlüğü
      • Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü
      • İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü
      • Protokol Şube Müdürlüğü
      • Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı
      • Enerji Yönetimi Birimi
    • Tarihçe
    • İl Protokol Listesi
    • Kurumsal Kimlik
  • DİYARBAKIR
  • İLÇELERİMİZ
  • HİZMETLERİMİZ
    • Hizmet Birimleri
      • İl Jandarma Komutanlığı
      • İl Emniyet Müdürlüğü
      • İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
      • İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü
      • İl Göç İdaresi Müdürlüğü
      • Ticaret İl Müdürlüğü
      • Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
      • Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü
      • Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü
      • İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
      • Vakıflar Bölge Müdürlüğü
      • Sosyal Yardımlaşma İl Müdürlüğü
      • Devlet Hava Meydanları İşletmesi Müdürlüğü
      • Devlet Malzeme Ofisi Diyarbakır
      • Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü
      • Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü
    • Kolluk Gözetim Komisyonu
    • Kamu Hizmet Standartları
    • Yatırımlar
  • GÜNDEM
    • Haberler
    • Validen Haberler
    • Video Galeri
    • Foto Galeri
    • Duyurular
    • İhale İlanları
    • Vali Yard. Görev Dağılımı
    • Vali Yardımcıları Nöbet Çizelgesi
    • İmza Yetki Yönergesi
    • Genelgeler
    • Etik Komisyonu
    • Ara Buluculuk Komisyonu
  • İLETİŞİM

Diyarbakır'ın Yöresel Lezzetleri

Ciğer Kebabı 
Diyarbakır’ın en lezzetli yemeklerinden olan ciğer kebabı sabah kahvaltılarının, öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmez bir öğesidir. Kuzu ciğerinden yapılan ciğer kebabının lezzetine doyum olmaz.

 
 
 
 
 
 
Meftune
Diyarbakır'ın en bilinen lezzetlerinden bir tanesidir. Tadındaki ekşilik sumaktan gelir. Patlıcanlı ya da kabaklı olarak hazırlanabilir. En makbulü etle hazırlananıdır.
 
 
 
 
 
 
 
Pıçık (hıllorik)
Küçük bulgur toplarından oluşan ve bol yoğurtla servis edilen güzide bir yemektir. Bir diğer adı hılloriktir.
 
 
 
 
 
 
 
Nardanaş
Yağsız kıyma, soğan, köftelik bulgur, pul biber, tereyağı, salça, su ve nar ekşisi ile yapılan Diyarbakır yemeğidir. Dilerseniz nar taneleri ile de tat verebilirsiniz

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Duvaklı pilav
Yemesi en lezzetli pilavlardan bir tanesidir. Kıyma ve badem pilavın üzerinde süzülür. Afiyet olsun.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mahlepli Diyarbakır çöreği
Yassı ya da pelik şeklinde hazırlanan, bol mahlepli bol lezzetli bir çörektir. Susamla süslenir.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaburga dolması
Koyun kaburgası iç pilavla doldurulur, iç pilavında yenibahar, bol karabiber ve salça vardır.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Serbizer
Bir nevi mercimek çorbasıdır. Ancak yeşil ya da kırmızı değil kara mercimekle hazırlanır.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Elma düzmesi
Biber dolması gibi hazırlanır, ekşi ve tuzlu bir lezzettir. İkiye ayrılıp içi etle doldurulur ve sonra tencerede pişirilir.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sumak suyu
Diyarbakır mutfağının en lezzetli içeceklerinden bir tanesidir. Yoğunlaştırılmış hali sumak ekşisidir.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Paluze tatlısı
Osmanlı mutfağında da yerini alan paluze tatlısı cevizli üzümlü pekmez tatlısı olarak da bilinir.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tırşik
Kahramanmaraş mutfağında da rastlanan tırşık, türlü yemeği gibi servis edilir. İçine nohut da konulur.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kibe mumbar
Mumbar dolmasının Diyarbakır halidir. Kuzu sakatadından yapılan mumbarın içine nane ve bolca baharat konulur. Eşsiz bir lezzete sahiptir.
 
Derin bir kabın içerisinde yukarıda belirtilen malzemeler karıştırılır. İç harç hazırlanır. İşkembeler kibe dolmasının büyüklüğüne göre kesilir ve dikilir. Kese şeklinde dikilen kibelerin içi doldurulur ve dikilerek kapatılır. Bumbarlar içinde harç doldurma işlemi yapılır.
 
Kibe ve bumbarlar ayrı tencerelerde üzerlerine su alınarak yaklaşık 2.5-3 saat kısık ateşte pişirilir. Su miktarı azaldıkça üzerine sıcak su ilave edilir. Tuzu kontrol edilir. Mutlaka sıcak olarak servis edilmesi gerekir.

 
Habenisk
Bir nevi mercimek köftesidir ama lezzeti dillere destandır.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Karpuz
Tabii ki de Diyarbakır'dan tüm Türkiye'ye yaptığı yolculukla yaz günlerinde herkesi mutlu eden Diyarbakır karpuzudur.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
https://www.tccb.gov.tr/
https://www.icisleri.gov.tr/
https://www.turkiye.gov.tr/
https://www.cimer.gov.tr/
 

Bizi Takip Edin

  • Resmi İlan Protalı
  • Resmi Gazete
  • Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları
Yenişehir Mahallesi Lise Caddesi Yenişehir / DİYARBAKIR
(0 412) 280 20 00